Krampon Nedir?, Nasil Olmali, Nasil Seçilir?

Futbol Ayakkabısı (Krampon) Nedir, Nasıl Olmalı, Nasıl Seçilir?

 Futbol oyuncuları için ayakkabı en önemli futbol ekipmanlarından biridir ve seçmek hiç de kolay değildir. Çok farklı stilleri vardır ve çok farklı teknolojilerle üretilirler. Hangisini alacağınıza nasıl karar vereceksiniz? Nasıl doğru ayakkabıyı bulabilirsiniz? Ayaklarınıza uygun olduğunu nasıl anlarsınız? Giydikten sonra nasıl bakım yapmalısınız? Bu yazımızda tüm bu sorulara yanıt vermeye çalışacağız. Futbol, vücut ağırlığının 7 ila 10 katının ayaklar üstüne transfer olduğu yüksek etkilere sahip bir spordur. Aynı zamanda hız, çeviklik ve dakiklik gerektirir. Futbol kramponlarının diğer spor ayakkabı türlerine göre daha agresif tasarlanması bir tesadüf değildir.







 Futbol ayakkabısı alırken iki önemli konu seçiminizi etkileyecektir

1) Ne tür bir yüzeyde oynayacaksınız?

2) Hangi pozisyonda oynayan bir oyuncusunuz? Kendinizi çok rahat hissettiğiniz bir ayakkabı ile en iyi performansı gösterebilirsiniz. Oynanan Zemine Göre Futbol Ayakkabılarının Yapısal Özellikleri Şimdi öncelikle futbol oynanan yüzeye göre ayakkabıların yapısal özelliklerini inceleyelim: Futbol Ayakkabıları Dış Taban Tipleri Dış taban ayakkabının yere temas eden bölümüdür. Üzerinde futbol oynadığınız zemin için dış taban özelliğini belirleyip seçim yapmalısınız.

Başlıca dış taban tipleri: 
Tabanı Molded / Kalıplı Futbol Ayakkabısı Tek parçadan oluşan ayakkabı sert doğal yüzeylerde oynamak için tasarlanmıştır. Bu futbol ayakkabısının tabanında çok sayıda kalıplı çiviler kullanılmıştır. Standart bir tek parça krampon, 16 adet kauçuk çiviye sahiptir. Çiviler konik ve sivridir.Bu sert ve kuru zeminlerde mükemmel tutuş sağlar ve çok yönlü dış taban özelliğiyle, doğal yüzeylerde açık ara farkla popülerdir. Tabanı Değiştirilebilir Çivili Futbol Ayakkabısı Değiştirilebilir çivili ayakkabılar, farklı arazi türlerine uygun farklı uzunlukta çivilere sahiptir. Yumuşak ve doğal ıslak yüzeylerde (bakımlı sahalar ya da çamur zemin) kullanılabilir. Sık değişen hava koşulları için idealdir, kullanıcı aynı ayakkabıyı farklı çivilerle kullanabilir. Çiviler genellikle bir anahtar yardımıyla takılır ve çıkarılır. Bu ayakkabıdaki çiviler daha aralıklı kullanılmıştır. Değiştirilebilir çivili futbol ayakkabıları ziftlenmiş saha üzerinde oynayan pek çok profesyonel oyuncu için de iyidir. Fakat ziftlenmiş alan çok sertse oluşan basınç yüzünden yaralanma ya da ağrıya neden olabilir. Üzerinde oynayacağınız zemine göre çivileri tercihiniz ya da ihtiyacınız doğrultusunda değiştirebilirsiniz. Suni Çim Saha İçin Futbol Ayakkabıları Suni çim futbol ayakkabılarında, zor aşınan kauçuk taban üzerinde küçük küçük ve birbirine yakın çiviler bulunur.


Çiviler genelde çok sayıda ve kısa saplamalar içerir, eşit olarak tüm dış tabana yayılmışlardır. Bu ayakkabılar suni çim, güneşte sertleşen toprak ve beton gibi, sert ve pürüzlü yüzeyler için tasarlanmıştır. Ayrıca donmuş sahalarda da kullanılabilir. Doğal yüzeyler için çok uygun değildir. Çivilerin arasına çamur girebilir ve arada sertleşebilir. Orta taban sert iniş sırasında şoku emmek için tasarlanmıştır ve genellikle yumuşak ve rahattır. Diğer futbol ayakkabılarına göre daha doğal bir görüntüleri vardır ve daha sık günlük ayakkabı olarak kullanılırlar. Çim Saha İçin Futbol Ayakkabıları Son derece dayanıklı bir dış taban özelliği gösterirler. Doğal alanlarda, suni çim ya da beton gibi yüzeyler üzerinde çekişi artırmak için tabanında küçük kauçuk çivi ya da desen özelliği taşırlar.


 Bu çeşit futbol ayakkabıları, sert yüzeylerde oynamak için uygundur. Kapalı Saha (Salon) İçin Futbol Ayakkabıları Pürüzsüz iç yüzeylerde tutuş sağlamak için tasarlanmış yumuşak ve düz bir dış tabana sahiptirler. Dış taban genellikle açık renkli kauçuktan yapılmıştır. Kapalı alanda futbol oynamak ve sokakta giymek için tasarlanmış futbol ayakkabılarıdır. Hafiftirler ve kolay hareket etme olanağı sağlarlar. Futbol Ayakkabıları Üst Yüz Tipleri Üst yüz, ayakkabının topla temas eden kısmıdır. Üst parça çeşitli doğal deri ya da sentetik derilerle imal edilmiştir. Dayanıklı olması gerekir. Deri yumuşaktır ve iyi bir dokunma hissi verir, fakat ne yazık ki en iyi dokunma hissi daha az dayanıklılık demektir. Derinin diğer özelliği de su tutma olduğu için, çok yumuşak doğal bir deri ıslak bir sahada su emer. Üst yüzde çok sayıda işleme ve kaplama mevcuttur. Bunlar kontrol amacıyla sürtünme oluşturmak için, vurulan topları saptırmak ve su tutmaya engel olmak üzere tasarlanmışlardır. Futbol Ayakkabılarında Kullanılan Üstün Özellikli Deri Tipleri Kanguru Derisi Kanguru derisi esneme yapan yumuşak bir deridir ve ayağın şeklini alır. Kanguru derisinden yapılan ayakkabılar, futbol ayakkabıları içerisinde en pahalısıdır. Kendinizi çok rahat hissedersiniz fakat dayanıklı değillerdir.


Dana Derisi Dana derisi kanguru derisi kadar yumuşak değildir fakat daha dayanıklıdır. Daha ağırdır ve kanguru derisi gibi esnek değildir. Orta düzey bir fiyat aralığındadır. Koyun Derisi Bu derinin özelliği suya dayanıklı olması ve hızlı kurumasıdır. Aynı zamanda yumuşaklığını korur ve daha az esner. Dana derisi ayakkabılara göre biraz daha pahalıdır. Sentetik Yüzler Genellikle deriye göre daha ucuzdurlar. Derinin verdiği dayanıklılığı, nefes alma özelliğini ve rahatlığı vermezler. Ayakkabıların çoğunda sentetik malzemenin kullanımı, özellikle önayak bölümünde takviye sağlamak ya da önayak, orta ayak ve bileğe destek sağlamak içindir. Futbol Ayakkabıları Kesim Tipleri Futbol ayakkabıları, oyuncuların değişen pozisyonlardaki ihtiyaçlarını karşılamak için üç farklı stilde yapılmıştır. Yüksek kesim ve düşük kesim ayakkabılar, belli bir amaç için tasarlanmışlardır.


Oynama stilinize göre en uygun olanını seçmeniz gerekmektedir. Yüksek Kesim Futbol Ayakkabısı Yüksek kesim ayakkabılar bileğe özellikle yanal hareketlerde fazladan destek sağlar. Bu desteğin sağlanmasının nedeni, oyun sırasındaki yanal hareketlerde oyuncunun ayak bileği üzerinde oluşan aşırı baskıdan oyuncuyu korumaktır. Orta Kesim Futbol Ayakkabısı Orta kesim ayakkabılar ayak bileğine destek sağlarken manevra kabiliyetine de izin verirler. Bu kesim tarzını, sahada hızlı bir şekilde hareket etmesi gereken futbol oyuncuları tercih ederler. Düşük Kesim Futbol Ayakkabısı Hafifliği tercih eden oyuncular giyerler.


 Düşük kesim, manevra kabiliyetinin yanında sahada hızlı olunmasını da sağlar. İyi bir futbol kramponuna sahip olmak sadece iyi bir oyuncu olmayı sağlamaz, aynı zamanda ayak yaralanmalarını da önler. Oyun boyunca rahat hareket etmenizi sağlar.

 Spor Ayakkabısı Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 15  Kriteri Şimdi yukarıdaki bilgilere de dayanarak bir futbol ayakkabısı alırken dikkat edeceğimiz özelliklere bakalım: 

1) Futbol oynadığınız zeminin özellikleri ayakkabı seçiminizi önemli ölçüde etkileyecektir. Bu konuda satıcıya bilgi verin.

2) Sahada oynadığınız pozisyon, oyun boyunca sizden beklenen hız çok önemlidir. Özellikle tercih edeceğiniz ayakkabının kesimi burada devreye girer. Hızlı hareket etmesi gereken oyuncular düşük kesimleri seçerken, bilek desteği isteyenler yüksek kesimleri seçerler.

3) Üst yüzde genellikle deri kullanılır. Deri pahalıdır fakat yumuşak olduğu için tercih edilir. Sentetik ayakkabılar dayanıklı değildir. Derinin sağladığı bazı avantajları daha ucuza sağladığı için tercih edilirler.

4) Değiştirilebilir çivilere sahip olan bir ayakkabı alıyorsanız değişen hava koşullarında ve yüzeylerde oynamak için iyi bir seçimdir. Gerektiği yerde çivilerinizi değiştirerek aynı ayakkabıyı kullanabilirsiniz.

5) Futbol ayakkabısı alacaksanız bunu futbol sezonu öncesi yapın. Böylece çok daha ucuza alabilirsiniz.

6) Futbol ayakkabılarının tabanı kauçuk olmalı ve futbol yönetmeliğine uygun olmalıdır. Resmî bir maçta, herhangi bir spor ayakkabısı ile futbol oynanmasına izin verilmez.

7) Kadınların ayakkabıları erkeklerinkine göre daha dardır. Fakat geniş ayaklı kadınlar erkek ayakkabılarını tercih edebilirler.

8) Yeni başlayan oyuncular için sentetik üst yüzü olan ve kauçuk tabanı olan ayakkabılar önerilir. Profesyonel oyuncular ise deri ayakkabıları tercih etmelidir.

9) Deri ayakkabılar ıslandığında bir miktar suyu emerler, ıslanmış futbol ayakkabıları yanlış kurutulursa sertleşip şekilleri bozulur. Sentetikler bu konuda daha az sorun çıkarır. Deri futbol ayakkabılarınız ıslandıysa içine gazete koyun, doğal hâliyle kurumaya bırakın. Sıcağa maruz bırakmayın.

10) Eğer salonda veya başka bir kapalı alanda futbol oynuyorsanız kros ayakkabısı ile oynayabilirsiniz.

11) Oyun oynanan zemine göre; kavrama sağlayan, çekiş ve denge özelliği olan ayakkabılar seçin. Seçtiğiniz ayakkabı, atlama ve kalkış için yeterince yaylanma özelliğine sahip olsun.

12) Ayaklarınız ayakkabının içine rahatlıkla oturmalıdır. Ayakkabıyı futbol oynadığınız çoraplarla deneyin. Yastıklama özelliği açısından ayakkabının içini inceleyin. Yastıklama malzemesi çok kalın olmamalıdır. Bu zemini hissetmenizi azaltır ve ayakkabıya gereksiz ağırlık ekler.

13) Sabit çivili ayakkabılar değiştirilebilir çivili ayakkabılara göre daha ucuzdur. Fakat çıkarılabilir çivili ayakkabılar farklı hava ve zemin koşullarında kullanılabildiği için tek ayakkabı ve çeşitli özellikteki çivileri almak yeterli olacaktır. Uzun vadede düşünüldüğünde ise çıkarılabilir çivili ayakkabılar daha ekonomiktir.

14) Özellikle deri ayakkabıları vizon yağı ile korumak önerilir. Bu uygulama, ayakkabı derisini daha yumuşak ve rahat yapar. Kar, güneş ve sudan korur.

15) Çıkarılabilir çivileri olan bir ayakkabı aldıysanız çeşitli boyutlarda yedek çiviler de alın. Çıkarılabilir çiviler dört farklı boyuttadır. Farklı boyutlarda olması farklı zeminler için seçenekler sunar. Çivileri takıp çıkarmak için uygun bir anahtara da ihtiyaç duyacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder